BYD laajentaa sähköautomallistoaan Euroopassa esittelemällä BYD Dolphin C-segmentin viistoperän ja BYD Seal D-segmentin sedanin. Molemmat mallit ovat saatavana tehokkailla BYD:n Blade-teknologian omaavilla akuilla. Lisäksi sekä Dolphin että Seal ovat molemmat rakennettu edistykselliselle e-Platform 3.0 -sähköautoalustalle.

BYD, yksi maailman johtavista sähköauto- ja akkuvalmistajista vahvistaa entisestään sen hiljattain esiteltyä Euroopan sähköautomallistoaan. Atto3, Han ja Tang -malleista tällä hetkellä koostuva BYD:n sähköautomallisto täydentyy nyt kahdella täysin uudella mallilla.

Dolphin on C-segmentin etuvetoinen viistoperä, joka tarjoaa monipuolisuutta, tehokkuutta, käytännöllisyyttä ja kattavan vakiovarustelun. Seal on virtaviivainen urheilullinen ja dynaaminen D-segmentin sedan, joka on saatavana myös nelivetona.

Dolphin ja Seal ovat ensimmäiset eurooppalaiset ns. Ocean-sarjan mallit, jotka on suunniteltu BYD:n "Ocean Aesthetics" -muotoilukonseptin mukaisesti. Molemmat mallit on rakennettu edistykselliselle BYD:n e-Platform 3.0 -alustalle ja ne ovat saatavana BYD:n tehokkailla Blade-teknologian omaavilla akuilla.

”Sen jälkeen, kun BYD lanseerattiin Euroopassa Atto3, Han ja Tang -malleilla, asiakkaiden ja jälleenmyyjien palaute on ollut erinomaista. Haluammekin lisätä nyt entisestään vauhtia Euroopassa esittelemällä kaksi uutta innovatiivista sähköautoa, jotka tarjoavat entistä enemmän valinnanvaraa ja lisäarvoa asiakkaillemme C- ja D -segmenteissä", Michael Shu, BYD Europen ja International Cooperation Divisionin pääjohtaja ja toimitusjohtaja, sanoo.


BYD Dolphin

Dolphinin muotoilu on helposti lähestyttävä ja futuristinen pyöristetyn profiilinsa ja hyppäävän delfiinin siroja linjoja muistuttavan sivusiluettinsa ansiosta. Vastaavasti sisätilat on suunniteltu pehmeillä ja laajoilla linjoilla, jotka luovat illuusion siitä, että matkustajat olisivat merten aalloissa. Kojelauta on selkeä ja minimaalinen ja se on suunniteltu mahdollisimman vähillä erillisillä painikkeilla.

Dolphin omaa jopa 427 km toimintamatkan sähköllä (WLTP yhd.). Korkea suorituskyky saavutetaan myös latauksessa, sillä 100 kW:n tasavirtalaturi pystyy lataamaan akun 30 %:sta 80 %:iin vain 29 minuutissa. Dolphin on varustettu myös V2L-lataustoiminnolla, jonka avulla auton akulla voi helposti ladata ulkoisia laitteita. Lisäksi vakiovarusteena oleva tehokas lämpöpumppu lisää lämpöhyötysuhdetta talvella jopa 15 %.

Dolphinin 290 Nm:n vääntömomentti ja 204 hv:n tehokas moottori tarjoavat saumattoman suorituskyvyn ja kiihtyvyyden 0-100 km/h vain 7 sekunnissa. Ajodynamiikan täydentävät neljä eri ajotilaa (Sport, Normal, Economy ja Snow), jotka muokkaavat ajotuntumaa omien mieltymysten sekä ajo-olosuhteiden mukaan.

Dolphinissa on vakiona runsaasti turvallisuutta ja kuljettajaa avustavia ominaisuuksia. Kaikissa malleissa on vakiona etutörmäysvaroitin, autonominen hätäjarrutus, takatörmäysvaroitin, takana risteävän liikenteen varoitus- ja jarrutustoiminto, kaistavahti sekä kaistanpitoavustin. Vastaavasti ajomukavuutta tarjoavat esimerkiksi mukautuva vakionopeudensäädin, 360 asteen peruutuskamera, katvealueen tunnistusjärjestelmä, kaukovaloavustin sekä mukautuvat ajovalot.


BYD Seal

Seal on muotoilultaan sulavan urheilullinen ja sen sivusiluetti korostaa sen dynaamista coupé -henkeä. Seal on suunniteltu hyödyntäen innovatiivista Cell-to-Body (CTB) -alusta-arkkitehtuuria. CTB- arkkitehtuurissa akku on integroitu alustaan luoden voileipämaisen rakenteen. Tämän arkkitehtuurin etuna on, että auton kori saadaan matalammalle, joka parantaa sen aerodynamiikkaa. Samalla CTB-arkkitehtuuri lisää korin jäykkyyttä turvallisuuden parantamiseksi sekä tarjoaa enemmän matkustamotilaa.

Sealin toimintamatka sähköllä (WLTP yhd.) on takavetoversiossa jopa 570 km ja nelivetoversiossa jopa 520 km. Sealin ajoakku latautuu ”Drive Boost Charging” -teknologian ansiosta 150 kW:n tasavirtalaturilla 30 %:sta 80 %:iin vain 26 minuutissa. Seal on varustettu myös V2L-lataustoiminnolla, jonka avulla auton akulla voi ladata ulkoisia laitteita (3 kW). Lisäksi vakiovarusteena olevaa tehokasta lämpöpumppua voidaan käyttää auton lämmitykseen ja viilennykseen.

Seal omaa 8-in-1 sähkövoimansiirron tehokkaalla sähkömoottorilla, joka tuottaa 313 hv tehon takavetoisessa versiossa. Nelivetokokoonpanossa on 8-in-1- ja 3-in-1-sähköinen voimansiirto, joka lähettää 160 kW etupyörille ja 230 kW takapyörille, jolloin suurin yhdistetty teho on 390 kW (530 hv). Sealin kiihtyvyys 0-100 km/h on takavetoversiossa 5,9 sekuntia ja nelivetoversiossa vain 3,8 sekuntia.

Seal AWD -nelivetoversiossa on vakiona puoliaktiivinen jousitusjärjestelmä, jossa on säädettävät iskunvaimentimet, jotka takaavat erinomaisen reagoivuuden eri tieolosuhteisiin. Ajodynamiikan täydentävät neljä eri ajotilaa (Sport, Normal, Economy ja Snow), jotka muokkaavat ajotuntumaa omien mieltymysten sekä ajo-olosuhteiden mukaan.

Seal on varustettu ainutlaatuisella 15,6” käännettävällä näytöllä, jossa on alansa johtava puheohjaustoiminto, joka pitää sisällään tarkemman äänentunnistuksen, kattavamman toimintojen suorituksen sekä integroidut sovellukset, kuten Android Auton ja Apple CarPlayn. Lisäksi Dynaudio Performance Audio System 12 kaiuttimella tarjoaa korkealaatuisen äänentoiston.

Sealin vakiovarusteena on runsaasti turvallisuus- ja kuljettajaa avustavia ominaisuuksia. Kaikissa malleissa on etutörmäysvaroitin, automaattinen hätäjarrutus, takatörmäysvaroitin, takana risteävän liikenteen varoitus- ja jarrutustoiminto, kaistavahti, kaistanvaihtoavustin ja kaistanpitoavustin. Vastaavasti ajomukavuutta tarjoavat esimerkiksi mukautuva vakionopeudensäädin, 360 asteen peruutuskamera, katvealueen tunnistusjärjestelmä, kaukovaloavustin sekä mukautuvat ajovalot.

BYD Dolphinin ja Sealin Suomen ennakkomyynnin alkamisajankohta ja mallien hinnat julkaistaan myöhemmin kevään aikana.

Video - BYD Dolphin

Video - BYD SealBYD Dolphin, tekniset tiedot

Mitat (P/L/K), (mm)

4290/1770/1570
Akseliväli (mm) 2700
Vetotapa Etuveto
Huippunopeus (km/h) 460
Teho (kW/hv) 150/204
Kiihttyvyys 0-100km/h (sek) 7
Toimintamatka sähköllä (km) 427 (WLTP yhdistetty)
Tavaratilan tilavuus (l) 345/1310
Istuimien lukumäärä 5
Akun tyyppi BYD Blade Battery (LFP)
Akun kapasiteetti (kWh) 60
Latausteho 88 kW DC,  11 kW AC (3-vaihe)
DC-latausaika (30-80%, min) 29
Lämpöpumppu Vakiovaruste
V2L-toiminto VakiovarusteBYD Seal, tekniset tiedot

Mitat (P/L/K), (mm) 4800/1875/1460
Akseliväli (mm) 2920
Vetotapa Takaveto/neliveto
Huippunopeus (km/h) 180
Teho (kW/hv) 230/313 ja 390/530
Kiihttyvyys 0-100km/h (sek) 5.9/3.8
Vannekoko (tuumaa) 19
Toimintamatka sähköllä (km) 570/520 (WLTP yhdistetty)
Tavaratilan tilavuus (l) 402+53
Istuimien lukumäärä 5
Akun tyyppi BYD Blade Battery (LFP)
Akun kapasiteetti (kWh) 82
Latausteho 150 kW DC, 11 kW AC (3-vaihe)
DC-latausaika (30-80%, min) 26
Lämpöpumppu Vakiovaruste
V2L-toiminto Vakiovaruste


Tietoja BYD:stä

BYD Company Ltd. on yksi Kiinan suurimmista yksityisistä yrityksistä. Perustamisestaan vuonna 1995 lähtien yritys on kehittynyt nopeasti vahvalla ladattavien akkujen ja kestävän kehityksen asiantuntemuksellaan. BYD:n liiketoiminta kattaa neljä alaa: autot, elektroniikka, energia- ja rautatiekuljetukset. BYD on laajentanut uusiutuvan energian ratkaisujaan maailmanlaajuisesti, ja sillä on toimintaa jo yli 50 maassa. BYD on ainoa autovalmistaja maailmassa, joka valmistaa itse myös akkuja, mikrosiruja, akunhallintajärjestelmiä ja sähkömoottoreita. BYD on listattu Hongkongin ja Shenzhenin pörsseissä.


Tietoja RSA:sta

RSA on pohjoiseurooppalainen autojen maahantuoja ja BYD:n virallinen maahantuoja Norjassa ja Suomessa. Yksityisomisteisena yrityksenä, jonka historia ulottuu vuoteen 1936, RSA on kehittänyt vuosien varrella vahvoja brändejä pohjoismaisilla markkinoilla. RSA onkin yksi Pohjoismaiden vahvimmista toimijoista sähköisten ajoneuvojen markkinoilla.